۱۴۰۲/۰۷/۲۶
داستانی از مدیریت خدمات فناوری اطلاعات مبتنی بر ITIL4 (قسمت ششم خودکارسازی)
استفاده از هوش مصنوعی و علم داده در خودکارسازی فعالیتها از جمله ابزارهای مدیریت بهره وری خدمات پیشنهادی در چارچوب ITIL4 است. (RPA) یک راه بالقوه برای سازمان ها برای ساده سازی عملیات تجاری، کاهش هزینه های کارکنان و کاهش خطاها است. از طریق استفاده از رباتهای نرمافزاری، کارهای تکراری و پیش پا افتاده را میتوان خودکار کرد و به مدیریت سرمایه انسانی کمک میکند تا به فعالیتهای با ارزش بالاتر بپردازند. رباتها میتوانند برای شبیهسازی فعالیتهایی که انسان از طریق برنامههای کاربردی انجام میدهد، استفاده شود. RPA اجازه می دهد تا فرآیندهای سازگار، قابل اعتماد و قابل پیش بینی به روشی مقرون به صرفه اجرا شوند. این امر می تواند منجر به خطاهای کمتر در فرآیندهای کلیدی، افزایش درآمد و خدمات بهتر به مشتریان شود که منجر به حفظ مشتری بیشتر می شود. RPA جهت اتوماسیون سه نوع فناوری را شامل میشود:
• اتوماسیون فرآیند بر روی خودکارسازی وظایفی که به داده های ساختاریافته وابسته هستند، تمرکز می کند.
• اتوماسیون فرآیند پیشرفته و هوشمند این کار را با داده های بدون ساختار کار می کند. این نوع اتوماسیون می تواند از تجربه یاد بگیرد و دانشی را که جمع آوری می کند در موقعیت های دیگر به کار می گیرد.
• پلتفرمهای شناختی اینها پرسشهای مشتریان را درک میکنند و میتوانند کارهایی را انجام دهند که قبلاً به مداخله انسانی نیاز داشت.
پیش از تایید درخواست اجاره دوچرخه، باید اطلاعات هویتی با سیستم ثبت احوال بررسی شود و اطلاعات هویتی فرد احراز شود. پیش از خودکارسازی، همکاران واحد کسب و کار اطلاعات متقاضی را دریافت، با کدملی فرد اقدام به استعلام از ثبت احوال نموده و در صورت تایید درخواست به مرحله بعد برای تحویل دوچرخه میرود. برای اجرای فناوری اول، خودکارسازی فرایند اجاره دوچرخه نیاز به اقدامات زیر دارد:
مثالی از اتومات سازی هوشمند در فرایند مدیریت حوادث در پروژه اجاره دوچرخه:
در زمان بروز اختلال و یا قطعی در سیستم پرداخت هزینه اجاره دوچرخه غالبا آلارمهایی از اختلال در سیستم به تیم پشتیبانی اعلام میشود. با فرض پشتیبانی چند لایه، ابتدا تیم پشتیبانی سطح یک اقدام به بررسی دانشهای ثبت شده در خصوص علل حادثه مینماید. در صورتی که دانشهای ثبت شده موجود موثر نباشد، مساله را به پشتیبانی لایه دو ارجاع مینماید. این تیم نیز پس از بررسی مساله در صورت امکان مشکل را رفع و در غیر این صورت مساله را به سطح فنی ارجاع مینماید. به این ترتیب مدت زمان رفع مساله با توجه به گذار مساله از سطوح مختلف یکی از مهمترین چالشهای این روش سنتی است. برای خودکارسازی فرایند پشتیبانی حادثه با فناوری دوم (یادگیری ماشین) اقدامات زیر صورت میپذیرد:
نتیجه اجرای موفق این خودکارسازی کاهش زمان پاسخ به حادثه و در نتیجه بهبود سطح رضایت مشتریان، کاهش نیاز به انجام فعالیتهای تکراری توسط سرمایه انسانی و نیز کاهش خطای انسانی است.
در این حالت با بروز هر وضعیتی به جز وضعیت ۲۰۰ (موفق) در فعالیت های کاربر روی اپلیکیشن، کاربر با آلارمی مواجه میشود که به او راهنمایی در خصوص فعالیت ارائه میدهد و در صورتی که وضعیت خطای فنی را به جای خطای بیزنسی نشان دهد، پیش از مراجعه کاربر به مرکز تماس به ایشان اطمینان میدهد که خطا دیده شده و پس از بررسی و رفع پیام رفع به ایشان ارسال میگردد. در این حالت در واقع این ما هستیم که اول مشکل کاربر در هنگام اتفاده از اپلیکیشن اجاره دوچرخه را مشاهده کرده ایم و به جای ارائه واکنشنسبت به تماس اعلام خرابی توسط کاربر، با مشاهده مشکل نسبت به مشکل کنش نشان میدهیم که نهاتا منجر به افزایش سطح رضایت مشتری میشود. در سطح کسب و کاری نیز منجر به تشخیص سریعتر مشکل و کاهش سطح تماس به مرکز تماس خواهد شد که این مهم بر هزینه های کسب و کار تاثیر مستقیم دارد.